1910.
U toku ranih 1910-ih godina, modna silueta postala je gipkija, promenljivija i laganija nego 1900. Kada je Ballet Russes izveo Šeherezadu u Parizu 1910.godine, rodjena je moda orijenta. Paul Poiret bio je jedan od prvih dizajnera koji je u svet mode uveo obožavanje orijenta. Poiretovi klijenti su odjednom bili transformisani u haremske devojke u valovitim pantalonama, turbanima i živim bojama, i gejše u egzotičnim kimonima. Paul Poiret takodje je kreator prve odeće koju je žena mogla da obuče bez pomoći sluškinje. Art Deco pokret počeo je da se pojavljuje tih godina, a njegov uticaj bio je evidentan i u modi. Jednostavni šeširi i turbani ponovo su vratili u modu potrebu da se ukrašava i glava, popularnu 1900-ih godina.

Paul_Poiret_3.jpgpoiret_Paul1.jpgPaul_Poiret_4.jpgPaul_Poiret_2.jpgPaul_Poiret_1.jpg
Paul Poiret

Takodje je poznato da je prva prava modna revija bila organizovana baš u ovo vreme, organizovala ju je prva žena – dizajner Jeanne Paquin, koja je pored toga bila i prva parižanka koja je radial i u drugim zemljama ( Londonu, Buenosairesu i Madridu).
Dva najuticajnija modna dizajnera tog vremena bili su Jacques Doucet i Mariano Fortuny.
Francuski dizajner Jacques Doucet izdvajao se po pastelnim bojama i savršenim haljinama od finih tankih tkanina, koje su nagoveštavale impresionističko treperenje svetlosti koja se reflektuje. Njegovi odani kupci nikada nisu izgubili osećaj za te nepostojane i tanke, prozračne materijale. Doucet je bio dizajner neizmernog ukusa i zapažanja, i postigao je izvanredan uspeh.
Jacques_Doucet3.jpg Jacques_Doucet1.jpg Jacques_Doucet4.jpg Jacques Doucet

Venecijanski dizajner Mariano Fortuny Madrazo bio je čudesna figura u svetu mode. Njegove haljine su karakteristične po posebnom načinu nabiranja i specifičnim tehnikama bojenja materijala. Svoje dugačke haljine talasastih boja nazvao je Delphos. Svaki odevni predmet ovog dizajnera napravljen je od jednog komada najfinije svile, a jedinstven kolorit postizao je tako što je više puta potapao u boju materijal, i time dobijao šaru koja podseća na mesečinu ili refleksiju vode venecijanskih laguna. Slamnato vlakno, košinel i indigo dalekog istoka bili su uglavnom sastav koje je Fortuny koristio. Medju njegovim brojnim predanicama bili su Eleanora Duse, Isadora Duncan, Cleo de Merode, Maschesa Casati, Emilienne d”Alencon, i Liane de Pougy
. mariano_fortuny8.jpgMariano_Fortuny_1920_gown,_MET.jpg mariano_fortuny3.jpg mariano_fortuny5.jpg mariano_fortuny4.jpgmariano_fortuny.jpge2f918c8e1f8ffe4_1920sMariano_Fortuny.xlarge.jpg mariano_fortuny2.jpg
Mariano Fortuny
Promene u odevanju koje su se desile tokom I Svetskog rata više su bile neminovnost nego posledica mode. Sve više žena je bilo primorano na rad, pa su tako tražile odeću koja je prikladnija i više odgovara novom načinu života i rada. Socijalna dešavanja su izostajala pod pritiskom obaveza i potrebe da se ožale mnogi gubici koje donosi rat, tuga i težina vremena, tako da je bilo normalno da se nose tamne boje. Novi monohroni izgled koji se pojavio bio je neuobičajen za mlade žene do tada. Od 1915 godine, moderne suknje skraćene do iznad članka, a kasnije i do sredine lista.