Period izmedju dva svetska rata (smatra se za Zlatno doba francuske mode),je period jedne od velikih promena i reforme u modi. Kočije su zamenjene automobilom, prinčeci i princeze „zgubili“su krune, a haute couture (visoka moda) je pronašao nove klijente medju glumcima, američkim naslednicima i ženama i ćerkama bogatih industrijalaca.


1920-te
moda 1920-ih

fashion1920s.jpg 1926_fashion.jpg1924.jpg
Ubrzo nakon I Svetskog rata, došlo je do radikalne promene u modi. Dotadašnje frizure zamenjene su kratko ošišanim, dugačke haljine zamenjene su onim dužine do kolena. Korseti su napušteni i žene su pozajmile ideje za garderobu iz ormana muškarca i odabrale da nose odeću sličnu muškoj. Mada su se u početku mnogi opirali prihvatanju novog stila, prihvatili su ga punog srca do 1925 godine. Jednostavna silueta obogaćena je krznom, vezom i divnim pratećim detaljima. Flapper (lepršavi) stil postao je jako popularan medju mladim ženama. Šeširi su se jako nosili a sportska garderoba je postala popularna i kod muškaraca i kod žena ove dekade. Dizajneri Jean Patou i Coco Chanel popularizovali su sport i atletski izgled.
Veliki kreator Coco Chanel bila je glavna figura u modi tog vremena, što zbog nejene izuzetne "personality", kao i zbog progresivnog dizajna. Chanel je popularizovala kratke frizure, little black dress( malu crnu haljinu) i upotrebu žerseja za izradu odeće, kao i upotrebu nakita i trikotaže.


coco_chanel_1.jpgCHANEL20s.jpg coco_chanel5.JPG coco_chanel3.jpgcoco_chanel6.jpg coco_chanel7.jpg vintage-chanel-necklace.jpgFamousChanel5Perfume.jpg coco-chanel-2.jpg Coco Chanel
Druga dva istaknuta francuska dizajnera 20-ih bili su Jeanne Lanvin i Jean Patou. Jeanne Lanvin koja je počela karijeru u modi trgovinom pomodnom robom, izuzetno lepo je oblačila svoju ćerku Marguerite, pa su svi , videvši to, počeli da traže savete u vezi odevanja, tako da je Lanvin uskoro počela da pravi haljine. Lanvinino ime se prvi put pojavilo u modnom godišnjaku oko 1901. 1920-ih ona je postala jako popularna i uspešna.
Lanvinin stil je bio u stilu vremena, sa izuzetnom veštinom upotrebe dodataka, sjajnih vezova i ukrasima koji se nižu u svetlim, čistim floralnim bojama, koje su postale zaštitni znak Lanvininog stila. Do 1925 godine Lanvin je proizvela jako puno različitih proizvoda, uključujući i sportsku garderobu, krzno, donji veš, muški progra, a bavila se i dizajnom enterijera. Njen „globalan“ način širenja mode nagovestio je model koji će prihvatiti sve vece modne kuće.

lanvin3.jpg lanvin11.jpglanvin_1920.jpeg lanvin2.jpg lanvin.jpgJeanne_Lanvin_2.jpg
Jeanne Lanvin
Stil Jean Patou je pun originalnosti a karakterističan je po jednostavnosti koja je podigla njegov uspeh, naročito na američkom tržištu. Jako puno njegove odeće, čistih boja, geometrijskih i kubističkih motiva, i mešavine luksuza i praktičnosti, bilo je dizajnirano da zadovolji modu života van kuće, i približi je modi sportske garderobe. Legendarni šampion u tenisu Suzanne Lenglen je podržavala njegov rad.