Alexander McQueen


alexander-mcqueen.jpg
  • -Život i obrazovanje
Lee Alexander McQueen je rođen 17.marta 1969. godine u Londonu. Roditelji su mu se zvali Ronald i Džojs. McQueen je bio najmlađi od šestoro dece. Odrastao je Statfordu. Od malih nogu počeo je da pravi haljine za svoje 3 sestre i tako je nagovestio svoju nameru da postane modni dizajner.
1985. godine upisuje Rokeby školu i nakon toga počinje da radi kod Savile Row. Kao šegrt Savile Row zaradio je ugled u svetu mode.
  • -Karijera
Kod Savile Row klijenti su mu bili Mikhail Gorbachev i princ Čarls. Sa 20 godina počinje da radi za Kojia Tatsuno,a zatim odlazi u Milano i radi za Romea Gigli.
1994. McQueen se vraća u London i tu upisuje Central Saint Martins College za umetnost i dizajn. On je stekao naziv magistra za dizajn.
2009. haljina Alexandra McQueena koju je nosila Camilla Belle proglašena je za jednu od "100 najboljih haljina" od strane magazina InStyle.
McQueen je stekao reputaciju kolekcijom "Highland Rape" i pantalonama koje je nazvao "bumsters". Bumsters su izazvale veliki porast u nošenju pantalona, a samim tim su povučeni mnogi komentari i rasprave.
McQueen je takodje poznat po korišćenju lobanja u svom dizajnu. Šalevi sa takvim motivom su postali must-have i bili su kopirani širom sveta.
Pirate-Scarf.jpg
McQueen je zaslužan za dovođenje drame i extravagancije na pistu. Koristio je najnovije tehnike i bio je veoma inovativan što pokazuje šokirana ali i prezadovoljna publika. Siluete koje je stvorio bile su zaslužne za osećaj fantazije u modi. McQueen je takođe dizajnirao niz haljina pod nazivom "Manta", nazvane po Manta Ray.
New-York-haiti-fas_1597270c.jpg
  • Givenchy
Predsednik LVMH, Bernard Arnault,izazvao je pravu pometnju kada je 1996. umesto Johna Galliana za šefa dizajnera u Givenchy-u postavio McQueena. Njegova prva kolekcija za Givenchy bila je neuspešna, čega je i sam bio svestan. 2001. godine McQueen napušta Givenchy i izjavljuje da ugovori ograničavaju njegovu kreativnost.
  • Dostignuća
McQueen je kao jedan od najmlađih dizajnera dobio nagradu za britanskog dizajnera godine, osvojio ju je 4 puta u periodu od 1996.-2003. godine.Takođe je bio proglašen međunarodnim dizajnerom godine od starne Saveta Modnih dizajnera 2003. godine.
2005. McQueen počinje saradnju sa Pumom i kreira specijalnu liniju trenerki i patika.
2006. pokrece McQ liniju prilagođenu mlađim ženama i muškarcima.
2007. izbacuje kolekciju za jesen/zimu. Inspiracija za tu kolekciju mu je bila Elizabeth Taylor u filmu Cleopatra.
McQueen je imao butike u Londonu, New Yorku, Los Anglesu, Milanu i Las Vegasu. Neki od klijenata bili su mu Nicole Kidman, Penelope Cruz, Sarah Jessica Parker, Rihanna... Bjork i Lady Gaga su često u svojim spotovima nosile McQueenove kreacije. Gotovo da je sve extravagantno stvorio za Lady Gagu koja je po njegovim rečima umela da ceni lud i zabavan duh. Cipele koje je Lady Gaga nosila u svom spotu za pesmu "Bad Romance" prkose prirodi same po sebi predstavljajući potpuno novi i nerealan oblik stopala. On je otisao izvan prirodnog i normativnog sa modnim komadima kao što su ove cipele i time postao poznati trend-setter.
alexander-mcqueen-shoes.jpgalexander-mcqueen-spring-2010-shoes-via-kanye2.jpgmcqueen_shoes_600.jpg


Spot za pesmu "Bad Romace" koji je režirao Alexander McQueen
"Alarm Call" Bjork-Directed By: Alexander McQueen
" Highland Rape"
Fall/Winter 2010
Alexander McQueen for Givenchy
Weird Science By: Alexander McQueen
Alexander McQueen Spring Summer 2010 I deo
Alexander McQueen spring sumer 2010 II deo