Christian%20Louboutin%20logo.jpgCL.jpg


Kristijan Lubutin (Christian Louboutin) je jedan od najpoznatijih svetskih dizajnera ženske obuće. Rođen je 7. januara 1964. godine u Parizu. Njegovu obuću, pored sjajnog lakiranog crvenog đona, koji je i zvanično postao njegov zaštitni znak, i visoke cene, najčešće karakteriše vrtoglava visina potpetica. Ipak, to ne smeta milionima žena koje sanjaju o barem jednom paru “lubutinki” u svom ormaru.
tumblr_christian-louboutin_alta_dentell_sketch-2130005a.jpg


tumblr_christian-louboutin-copte_sketch_2130001a1.jpgtumblr_christian-louboutin-bow-bow_sketch_2130001a.jpg

Kristijan Lubutin je sa 12 godina pobegao od kuće, i njegov život u tinejdžerskom periodu je bio vrlo buran. Živeo je u Egiptu, a zatim u Indiji, odakle se vratio sa mnoštvom crteža visokih potpetica. Te crteže je počeo da nudi najpoznatijim modnim kućama i tako je došao do zaposlenja kod Charles Jourdan-a. Zatim je upoznao Rožea Vivijera, u čijem ateljeu je postao šegrt. Nakon toga je počeo da radi kao slobodni dizajner i kreirao je obuću za Chanel, Yves Saint Laurent i Maud Frizon, do kraja 80-ih godina, kada je prestao da se bavi modom i okrenuo pejzažnoj arhitekturi, ali mu je nedostajao rad sa obućom, te je 1991. godine osnovao svoju firmu.


christian-louboutin-love-pu.jpgtumblr_christian-louboutin-sketch-love.jpg

louboutin-love-shoes-thumb-425x227-96832.jpgPrva cipela koju je Lubutin dizajnirao bila je inspirisana princezom od Velsa. Lubutin kaže da ga je inspirisala fotografija princeze Dajane koja je izgledala tužno i kao da joj je dosadno dok je princ od Velsa držao govor. "Pomislio sam šta bi joj donelo osmeh na lice", rekao je dizajner. Rezultat je bila cipela nazvana "Ljubav", baletanke sa ispisanom rečju "ljubav". Koliko on zna, princeza ih nikada nije kupila, ali mnoge žene jesu.


Christian-Louboutin-red-sole-shoes-lace-up-booties-white_1.jpg
Christian-Louboutin-red-sole-shoes-phoenix-tail-lace-booties-sliver_2 (1).jpgap_christian_louboutin_wm_spikes_nt_120502_wg.jpg

red sole.jpg


louboutin_python_heel.jpgchristian-louboutin-red-sole.jpg
Iako je najpoznatiji po crvenim đonovima svojih cipela, Lubutin kaže da je na tu ideju došao slučajno: "Iz fabrike mi je stigla cipela koja iz nekog razloga nije izgledala tako dobro kao na skici. Zbog toga sam đon prefarbao crvenim lakom za nokte i problem je bio rešen."

20.jpg

Legendarni dizajner cipela Kristijan Lubutin prošle godine je proslavio dvadesetogodišnjicu svog modnog brenda, kreirajući za svaku godinu po jedan par cipela. "Highness" štikle, kako ih je nazvao, osim što su vrlo visoke, posebne su i po tome što dolaze u ograničenoj seriji od svega 20 pari, a svaki par potpisao je sam Lubutin. Osim unikatne i doista posebne kolekcije povodom slavlja, Kristijan Lubutin izdao je i knjigu visoke mode nazvanu upravo po njemu. Knjiga je već postala vrlo tražena jer je poznati dizajner cipela u njoj objavio svoje prve kreacije te mnogo neobjavljenih skica i fotografija iz lične arhive. Knjiga jednostavnog naziva "Kristijan Lubutin", koja prati postanak tog branda i proteklih dvadeset godina njegovog rada, podeljena je na šest delova: prvi je biografija, u drugom se nalaze slike fascinantnih enterijera njegovih prodavnica širom sveta, treći je posvećen samom dizajnu cipela, a u četvrtom se nalaze privatne fotografije dizajnerovih kuća u Egiptu i Parizu. U petom i šestom poglavlju nalaze se detalji o njegovoj saradnji sa slavnim producentom Davidom Lynchom. U knjizi se govori i o saradnji sa njegovim "ključnim" klijentkinjama Ditom Von Teese, Kristin Scott Thomas i Faridom Khelfaom koje su i proslavile njegove cipele.

Lepa burleskna umjetnica Dita Von Teese, s Lubutinom počela je sarađivati pre deset godina, kada joj je počeo izrađivati cipele za nastupe, a na promociji knjige je izjavila da njeni nastupi bez cipela slavnog obućara ne bi bili tako dobri. "Jako je seksi videti crvene đonove na cipelama devojke koja izvodi striptiz na pozornici. Uvek pokušavam da pomerim granice, a to važi i za njega." izjavila je Dita za "Elle". Dita Von Teese je snimila i kratak film koji je popratio izdavanje prve knjige ovog obućarskog genija.Making the Christian Louboutin 20th Anniversary Book
tumblr_christian-louboutin-pense_sketch_2130001a.jpg

tumblr_christian-louboutin-neuron_sketch_2130001a.jpgtumblr_christian-louboutin_pluminette_d_2129997a.jpg


Lubutin, koji je dizajnirao popularne crne cipele sa visokim potpeticama i crvenim đonom, tužio je modnog rivala „Iv Sen Lorena” federalnom sudu na Menhetnu zbog proizvodnje cipela sa crvenim đonom. Lubutin je iz drugog pokušaja dobio spor sa modnom kućom „Iv Sen Loren” i uspeo da zaštiti svoju ideju i zabrani pravljenje cipela sa crvenom podlogom modnom rivalu „Iv Sen Lorenu“. Iako američki federalni sud nije doneo presudu u korist Lubutina, dizajner je ipak uspeo da zaštiti popularnu crvenu podlogu. Viši sud na Menhetnu je odbacio presudu federalnog suda, i doneo odluku da Lubutin jedini ima pravo da koristi crvenu podlogu, koju je prvi put plasirao 1992. godine.ZANIMLJIVOSTI:

"Louboutins" je pesma američke R&B pevačice Jennifer Lopez. Tekst pesme govori o devojci koja je raskinula vezu sa dečkom, doteruje se (obuje svoje "lubutinisice") i ode u grad na zabavu. Pesma je centrirana oko reči Lubutins.J Lo

Slavni dizajner cipela odlučio je na još jedan način pomoći ženama da se osećaju lepo i seksi, pa će uskoro izdati i kolekciju kozmetičkih proizvoda "Christian Louboutin Beauté". Lubutin je potvrdio da će njegova kolekcija uskoro biti dovršena, a nastaće u suradnji sa kozmetičkim brandom Batallure Beauty LLC.

2b009176-47be-4e61-8f86-237a864e3f12.jpg842e0761-efd0-4868-9e45-61e5e60b576c.jpga8f93375-d8d5-4f64-8ada-9f2e6537e395.jpgU saradnji sa modnim fotografom Peterom Lippmannom, Kristijan Lubutinis je za sezonu jesen/zima 2011. napravio kolekciju umetničkih fotografija "Les Promises de L"Hiver" u kojima su rekonstruisana poznata remek-dela na njemu svojstven način. U prvom planu su, naravno, Lubutin cipele.


Kristijan Lubutin je izjavio je da ga uopšte ne zanima da li su njegove cipele neudobne za nošenje: "Ako ne možeš da hodaš u njima, nemoj da ih nosiš", poručio je on. Lubutin je izjavio da su štikle "bolno zadovoljstvo" i dodao je da ni malo ne saoseća sa ženama koje se žale na štikle. Dizajner kaže kako većina žena sa svojim štiklama proživljava "kvazi-mazohističko iskustvo" te da bi ih one koje se bore s hodanjem u njima trebale baciti. Umesto bilo kakvog žaljenja, dizajner je izgradio stav "uzmi ili ostavi". Lubutin je osobno odgovoran što su potpetice visoke 16 cm sa pozornice ušle u sastavni dio garderobe žena, no i za sve više deformacija stopala. On je takođe izjavio i da mu se ne dopadaju štikle za muškarce, ali da razumie one koji moraju da ih nose zbog visine. "Muškarci u štiklama. To su pre protetička pomagala, ali ih razumem. Žene imaju ogromne štikle i postaju sve više. Muškarcima je potrebna pomoć, ali je muškarac u cipeli na štiklu naprosto smešan", ističe Lubutin.