Moda 1930-ih
Elsa Schiaparelli
elsa-schia2.jpgelsa.jpg

Elsa Schiaparelli(nadimak joj je bio Schiap), rođena je 10 septembra 1890. godine u Rimu.
Za razliku od drugih dizajnera ovog vremena koji su težili antičkim uzorima lepote, Schiaparelli je ciljala na efekat iznenađenja inspirisana slikarstvom nadrealizma naročito Salvadora Dalija I Alberta Giacomettija.
Ona je zaslužna za modne transformacije od mekog ka tvrdom izgledu.
Schiaparelli je težila da objedini umetnost i modu a tu nameru kasnije će nastaviti Yves Saint Laurent. Elsa Schiaparelli, čiji su bliski prijatelji bili Christian Berard, Jean Cocteau i Salvador Dali, vrlo brzo je prozvana jednim od retkih inovatora (nadrealizam i dadaizam osnova su njenim radovima).
Njen rad je futuristički i inovativan .
Najzaslužnija je za širenje patent zatvarača koje koristi kao funkcionalni i modni detalj.
Omasovljeno korišćenje rajsveršlusa u ovom periodu nagoveštava čovekovu potrebu za funkcionalnim životnim pomagalima.Takođe, rajsveršlus upućuje na sve brži način življenja gdje je veoma poželjno brzo zakopčavanje i otkopčavanje odeće.
Rajsveršlus je mala odjevna senzacija koja na visokosofisticiran i futuristički način čini odjeću dinamičnijom i udobnijom.
Elsa Schiaparelli je zaslužna i za novi koncept prodaje odjeće – butika (boutique).

Bila je njegov pokretač.
Shocking.jpg
Takođe, bavila se modom parfema – njen famozni miris "Shocking" u svom kasnijem reizdanju u prodaji je dostizao oko 1000 dolara.
Ovaj parfem prepoznatljiv je po svojoj bočici u obliku ženskog tela kojeg je kasnije koristio i Gaultier . Pored Coco Shanel, Elsa je jedna od najistaknutijih ličnosti u svetu mode između dva svetska rata.
Necklace.jpgButtons.jpgButtons2.jpg
Schiaparelli se takođe bavila proizvodnjom nakita, njena najpoznatija ogrlica, Rhoid iz 1938. je kao plastičn providni obruč po kome su postavljene metalne sulpturice raznobojnih insekata, daje utisak kao da su insekti oko nosačevog vrata.
Insekti su joj, takođe bili motivi za dugmad na odeći, i bila je među prvima koja je koristila dugmad u obliku broševa.

Schiaparelli je težila dekoru, mašti i igri i onom artističkom u modi.
Dali je dizajnirao materijale za Elsu.
Ona je kreirala ono što su futuristi u prošloj generaciji promovirali: odeća izrađena od svih materijala. Njenu provokativnost, vic i teatralnost kasnije preuzima Karl Lagerfeld, što predstavlja povezivanje dve stare konkurencije.

Odlike stila:
  • zaštitni znak postaje šokantno roza boja

  • glamurozne i sofisticirane haljine sa kosim sečenjem

  • materijali od trikotaže
  • raznobojni rajsferšlus

Za vreme mračnih dana depresije, dizajnirala je dnevne haljine grube i stroge forme, naboranih ramena i sa naramenicama.

1. 1919.-22. i 1941-44.- seli se u Pariz
2. 1923-predstavlja prvu kolekciju i otvara butik u popularnoj pariskoj ulici Rue de la Paix, kada njen dizajn postaje veoma popularan
3. 1927. lansira novu trikotažnu kolekciju koja biva objavljena u časopisu Vouge
4. Do 1932. Schiaparelli je prodala između 7000 i 8000 haljina.


Pour les Sport” kolekcija je sadržala kupaće kostime, platnene haljine i odelo za skijanje. Pojavom u podeljenoj suknji, preteči šorca, koja je bila šokantna za to doba, teniserka Lili de Alavez je iznenadila svet tenisa, nosivši je 1931. u Vimbldonu.


Saradnje:
Volela je da sarađuje sa umetnicima među kojima su Leonor Fini, Jean Cocteau, Meret Oppenhiem i Alberto Giacometti.Jean Cocteau
Sa Jeanom Cocteau-om je radila na jakni i večernjem kaputu.
4315398164_5380d23400_o.jpgJean Cocteau Evening Jacket.jpg
—Kaput je imao motiv dva lica iz profila koja kao da su krenula da se poljube, a iznad njih su ruže. Prostor između njih daje iluziju vaze sa ružama.


SchiaparelliJeanCocteau.jpgJean Cocteau Design.jpg
—Jakna je na jednoj strani imala dezen ženske figure prošivene tako da joj se dugačka plava kosa prostire na rukav.
—

Salvador Dali
—Sa Salvadorom Dali-jem je ostvarila neke od svojih najčuvenijih dizajnova. Bez obzira što ni jednom dizajnu nisu dali specifično ime, četiri glavna dizajna su dobila svoje nadimke:

LOBSTER.jpg
—Lobster dress (jastog haljina) je jednostavna bela večernja haljina sa motivom jastoga naslikanog od strane Dalija, koji je imao običaj da ih ubacuje u svoje proizvode. Njegova slika za Schiaparelli je preneta u tkaninu od strane Sache-a, vodećeg dizajnera svile.

—Schiaparelli_-_Tear_Dress_.jpgTears dress (haljina suza) je bela večernja haljina koja ima veo dugačak do butina i motive koji daju iluziju rascepanog životinjskog mesa. Suze su namenjene da predstavljaju krzno, a sama haljina je napravljena od životinjskog krzna okrenutog iznutra.

Skeleton Dress.jpg—Skeleton Dress ili haljina kostur je skroz crna haljina napravljena od krepa i ima rebra, kičmu i bedrene kosti urađene metodom Tapunto prošivanja (koje daje proizvodu određene slojeve).
Dali joj je pomogao da napravi ovu haljinu za “Circus Collection”.


—shoe-hat.pngShoe Hat.jpg
Shoe hat: 1933. Dali je slikao svoju ženu sa jednom od njenih cipela na glavi, kako bi 1937. skicirao kapu u obliku cipele za Schiaparelli.
Kapa ima oblik ženske cipele na štiklu i objavljena je na jesenjoj-zimskoj kolekciji 1937.-38.
Osim same Schiaparelli, nošena je i od strane, Gale Dali(žene Salvadora Dalija) i Daisy Flowers, jedne od Schiaparellinih najboljih klijentkinji.Njenu najveću konkurenciju predstavljala je Coco Shanel.
Za vreme Drugog svetskog rata Schiaparelli je pobegla od nacista u Njujork gde je vredno radila da bi zaradila novac za francuske dobrotvorne organizacije.
Uprkos inovativnosti , njene kreacije su se mogle lako kopirati i modna kuća je zbog toga izgubila prihode.
Schiaparelli se nije prilagodila promenama u modi posle Drugog svetskog rata, i 1954. godine prestaje sa radom.

Iako danas nije svetski poznata kao njena rivalka Channel, 1934.-te, “Times” je svrstao Channel drugu po redu, dok je Schiaparelli bila na vrhu svoje snage i jedna od glavnih proizvođača visoke mode.


Elsa Schiaparelli je umrla 1973. godine . Njene kreacije i dalje imaju uticaj na rad mnogih današnjih modnih dizajnera.
Njena najvažnija zasluga je bila unošenje Dadaizma i Nadrealizma u svet mode. Volela je da se igra sa nijansama boja, oblicima i teksturama i upotrebljavala je najnovije materijale i tehnologiju tog vremena.


1974.338.2.L.jpgEvening jacket Dinner suit.jpgdt222867.jpg
Evening Dress fall1939.jpgelsa2bschiap2btunis.jpgES Dinner Dress.jpg

VIDEO LINK