Emilio Pucci
Biografija

Emilio Pucci, Marchese di Barsento (20. novembar 1914 - 29. novembar 1992) je bio italijanski modni dizajner Firence i političar. On i njegova istoimena kompanija su sinonim za geometrijsku štampu u kaleidoskop bojama. Pucci je rođen 1914.u jednoj od najstarijih porodica plemenite Firence i žive će i raditi u Pucci palati u Firenci tokom većeg dela svog života. On je bio oduševljen sportista, koji je plivao, skijao , igrao tenis , i voleo je trkaca kola. Sa sedamneast godina otputovao je na Lejk Plesid kao deo Italijanskog tima na zimsku olimpijadu 1932 godine ali nije
ucestvovao. Posle dve godine na Univerzitetu u Milanu, studirao je poljoprivredu na Univerzitetu u Gruziji u Atini, gde je postao član Demosthenovog književnog društva. Godine 1935 je dobio stipendiju za skijanje na Rid Koledžu u Oregonu, postao magistar društvenih nauka iz Rida i bio je nagrađen doktor za političke nauke Univerziteta u Firenci .Iste godine je doktorirao i bio nagradjen za to . 1938 godine on se pridružio italijanskom ratnom vazduhoplovstvu , i služio je kao S.M. 79 torpednih bombardera pilota tokom Drugog svetskog rata, do čina kapetana i nagradjrn je za hrabrost u vreme kada je poceo da se bavi modnom karijerom.

Odlike stila

Prvu odecu koju je dizajnirao bio je za skijaski tim Rid koledza. Ali, njegov dizajn dolazi u zizu javnosti 1947, kada je bio na odsustvu u Zermatt-u, u Švajcarskoj. Odecu za skijanje koju je dizajnirao za prijateljicu fotografisao je fotograf Toni Frisel koji je radio za Harperov Bazaar . Friselov urednik je zamolio Pucija da dizajnira skijasko odelo za pricu o evropskoj zimskoj modi koji je izasao u zimskom izdanju Bazar-a 1948 godine.Iako je u Evropi pre rata bilo nekih eksperimenata sa strec(rastegljivim) tkaninama Pucijev elegantan dizajn izazvao je senzaciju, a on je dobio ponudu americkog proizvodjaca da ih proizvede. Umesto toga on napusta ratno vazduhoplovstvo i postavlja visoku modnu kucu u modernom letovalistu Canzone del Mare, na ostrvu Kapri. U početku je koristio svoje poznavanje streč tkanine za proizvodnju liniju kupaćih kostima u 1949 godini, ali je ubrzo prešao na druge stvari kao što su jarko obojene, hrabro-šare svilene marame. Stenli Marcus od Neiman Marcus ga podstiču da koristi dizajn za bluze, a zatim da napravi popularnu printiranu svilenu haljinu bez nabora. Pucci je otvorio prodavnicu u Rimu i kako je biznis cvetao uz pomoc Kaprija kao destenaciju za dzet set. Do ranih 1950, Pucci je postizao međunarodnog priznanja, prijema Neiman Marcus-Nagrada u Dalasu i Burdinina Suncana nagrada u Majamiju.Merilin Monro je bila sahranjena u jednoj od njegovih haljina, i njegov dizajn su nosili svi od Sofije Loren do Džeki Kenedi i druge pop ikone kao što je Madona u ranih 1990-ih. Godine 1959, Pucci je odlučio da naprav liniju donjeg rublja. Njegov atelje u Rimu ga je savetovao da razvije u liniju i u inostranstvu. Kao rezultat toga, Pucci je došao u Čikago dajući ugovor za rublje Formfit-Rodžersu. Poduhvat se pokazao uspešnim, a Pucci je postavljen za potpredsednika zaduženog za dizajn i trgovinu za kompaniju godinu dana kasnije. Takođe u 1959, Pucci je predstavljen Baronessi Kristini Nannini, rimskoj baronici, u njegovom butiku u Kapriju. Pucci će je kasnije oženiti, tvrdeći:Ozenio sam sam se Botičelijem. Posle njegove smrti, ćerka Laudomia Pucci preuzima kompaniju kao šef dizajnera. Godine 2000, Hulio Espada dizajnira u drugačijem pravcu daleko odpoznatog potpisa živopisne slike. Ovo nije dobro primljen od strane kritičara. Godine 2003, dizajner Christian Lacroik pridružio se kompaniji kao umetnički direktor i nastavlja u prepoznatljivom stilu.
Emilio Pucci otisci nesumnjivo prepoznatljivo. Ukrštanjem futurističkog izgleda, i 70-tih možete pronaći šarene psihodelični printovi o svemu, od svilenih haljina do marama, torbica i cipela.
http://home.emiliopucci.com/news-home


http://www.youtube.com/watch?v=dFcUx6_1Hcoexternal image Miss-Pucci-Panel-02.jpg


external image Pucci_New_shoponline_Feb-25.jpgexternal image pucci%2520at%2520work.jpg

external image GuerlainbyEmilioPucci.jpgexternal image emilio_pucci_shoes%5B1%5D.jpg

external image emiliopuccivivara.jpg