Hussein Chalayan
-Rođen 1970, britansko / kiparski modni dizajner. Osvojio je nagradu najboljeg britanskog dizajnera godine dva puta (1999. i 2000. godine) i nagrađen je MBE(Most Excellent Order of the British Empire ) u 2006

Picture2.jpgPicture1.jpg

Rani život i obrazovanje
-Hussein Chalayan je rođen u Nikoziji 1970. godine i diplomirao je na Turskom Maarif Koledzu u svom rodnom gradu. U to vreme stanovništvo ostrva bilo je podeljeno zbog stalnih borbi između grčke i turske vlasti.Stalni konflikti izmedju Turaka i kiparskih Grka dveli su do rata , iz tog razloga Chalayan i njegova porodica morali su se preseliti u Englesku 1978 god.


Ovde je prvo studirao za Nacionalnu Diplomu u modi i odeći u Warwickshireškoli umetnosti, i nastavio da studira modni dizajn na Central Saint Martins koledžu za umetnost i dizajn u Londonu.
-Njegova maturska kloekcija 1993 , ’’ The Tangent Flows ”; je zadrzala odecu koju je on zakpao u svom dvoristu i iskopao neposredno pre revije,na kojoj su predstavljene sa propratnim tekstom koji je objasnjavao proces izrade i razlog zakopavanja odece.Zakopavanje i odkopavanje odece je predstavljalo vaskrsenje i davalo haljinama izgled druge dimenzije,dimenzije zivota smrti i urbanog unistenja

The Tangent FlowsPicture5.jpg
Picture3.jpgPicture4.jpg
~Pocetak karijere~

-Chalayan osniva sopstvenu kompaniju 1994., Cartesia Ltd; Kao i njegov Ready to Wear liniju, Hussein Chalayan (kojoj je promenio ime u “Chalayan” 2010 godine. U svom dizajnu on spaja ljudsko telo i odeću sa tehnologijom, naukom i arhitekturom.On svoju modu naziva “Umetnost koja se nosi”.
Picture6.jpg

~Profesionalna karijera~
Godine 1995., Chalayan je pobedio 100 takmičara i dobio “Top London Fashion design” nagradu. U takmičenju, u organizaciji kompanije “Absolut” ; Chalayan, star 25 godina, osvojio je finansijsku podršku u iznosu od £ 28,000 da napravi kreacije za “British capital's Fashion Week” u oktobru 1995. godine


Njegova kolekcija “Lands Without” 1997 je bila veoma prepoznatvljiva i iznenadila je publiku , jer je on skoro savrseno spojio arhitekturu i telo i sama haljina se prilagodjavala svom okruzenju.
Picture7.jpg


Lands Without
Picture9.jpgPicture8.jpg


U svojoj kolekciji “Between” za proleće / leto 1998. je modele obukaou crne mantije različitih dužina i ništa drugo, aludirajući na to da se moda kontinuirano menja u odnosu na erogene zone ženskog tela.

Picture10.jpg


“The Panoramic” kolekcija za jesen / zimu 1998. godine izrazio ideju beskonačnosti u nadrealnom geometrijskim oblicima i iskrivljene slike.

Picture11.jpg

Picture12.jpg


Hussein je radio sa poznatim firmama i licnostima kao sto su “Swarovski”;”Puma”,Lady Gaga…


Picture13.jpgPicture14.jpg
Picture20.jpg

Picture18.jpg

Picture22.jpg

Picture15.jpgPicture19.jpgPicture17.jpg
Picture16.jpg
Picture23.jpg