KUĆA PRADA

Kompanija je osnovana 1913. Osnovao ju je Marijo Prada i njegov brat Martin, kao kožnu dobru radnju u Fratelli Prada u Milanu.


Marijo nije verovao da žena treba da ima ulogu u poslu, pa je sprečio ženske članove porodice da se priključe njegovoj kompaniji.
—Njegov sin nije imao interesovanja za ovaj posao pa je njegova ćerka Luisa Prada uzela posao od njega, i radila je skoro 20 godina.—Kasnije 1970. kopaniji se pridružila Luisina ćerka Miuccia, koja je od majke preuzela posao 1978.

1983. Otvorena je druga radnja u centu Milana u Galleria VittorioEmanuele.

Picture2.jpg


—Kasnije se Prada proširila po Evropi i otvorila je prodavnice u Firenci, Parizu, Madridu i u Njujorku.—1979. Prada je lansirala žensku kolekciju.
—1984. startovala je linija obuće.
—Brend je 1990 postao statusni simbol, a tada je i izašla prva muška kolekcija.
Ženska kolekcija 1979.
Picture3.jpg
Picture4.jpg
Picture1.jpg
5.jpg
—1992. osnovana je Prada Miu Miu, koja je bila namenjena za mladje kupce, ali i za poznate ličnosti.


—1993. bila je nominovana od strane CFDA za aksesoare, a 1995 je dobila nagradu za dizajnera godine.

Kuća Prada trenutno ima 40 otvorenih prodavnica u svetu, od toga 20 u Japanu.

Madrid


madrid.jpg
Rim
rim.jpg—
2000. su se pojavili prvi kozmetički proizvodi u Americi, Japanu i Evropi.

—2003. se pojavio prvii Prada parfem, a trenutno ih ima 9 u prodaju.

Parfemi
parfem2.jpgparfem1.jpg
parfem4.jpg


parfem3.jpg


—U Japanu i Kini su jako poznati.

—Trenutno imaju 618 butika širom svetai tu ima velika prodaja.
Modna revija 2017.
Zenska kolekcija
Picture6.jpg
Picture5.jpg


revija1.jpg revija2.jpg
Muška kolekcija
Picture7.jpg Picture10.jpg
Picture9.jpg Picture8.jpg
miumiu-logo.png

Prada je jedna od italijanskih luksuznih robnih marki koja prodaje kozne torbe,putne aksesoare,cipele,odecu i parfeme.Osnovao ju je 1913. godine Mario Prada.

Mario je 1913. godine sa svojim bratom otvorio u Milan uradnju pod nazivom "Braca Prada",koja se u pocetku bavila samo prodajom torbi i koznih kofera.
Mario nije verovao da zena treba da bude ukljucena u posao,i zato je zabranio bilo kakvo mesanje zena.
Ironicno,Mariov sin nije bio zainteresovan za ovaj posao,pa je njegova cerka Luisa nasledila posao.
Njena cerka Miuccia Prada,nasledice svoju majku 1978. i znatno ce dobrineti Pradinoj popularnosti.
Kada je 1978. Miuccia stavljena u porodicni posao, niko nije očekivao ovakav rast i popularnost brenda. Posao je bio u njenim genima i napravila je Prada marku u jednu od najuspešnijih modnih kuća u svetu. Poljuljala je svet mode sa svojim torbama i zainteresovala ljude sa svojom predstavljenom kolekcijom "ready to wear" 1989. godine.

Miuccia je napravila Pradinu sestru zvanu MiuMiu, tako da lako možemo videti i zaključiti da Prada ima veze sa MiuMiu. Zbog njenog odličnog razumevanja i pravilnog odabira materijala koji je predstavljao eleganciju proglašena je najboljom u modnom svetu. Godine 1995. dobija nagradu "dizajnera godine" te 1993 je dobila internacionalnu nagradu koja je dodeljena od modnog veća u Americi.

images (17).jpgimages (16).jpg

images (15).jpg

Poslovna žena kao i odličan dizajner Miuccia svoje je "linije" znala napraviti hvale vrednima. Poznata je po "napadu" iz suprotnog smera, dok su se drugi dizajneri zamarali seksipilom, ona se posvetila tome da svaka njena kolekcija bude praktična, klasična te iznad svega nosiva.

Miu Miu postaje hit 1992. godine među mlađom populacijom. Prešla je iz klasične linije u nešto drugačije. Zemaljska boja odeće koja je zadržala onaj klasičan i jednostavan izgled. Pradina kvaliteta je bila evidentna od samog početka. Takođe je volela da eksperimentise sa materijalima i detaljima.images (21).jpgimages (22).jpgimages (23).jpg

Suknje i haljine sa printovima, bezvremenski look, haljine visokog struka, divlji printovi te jarka kombinacija boja su bile njene odlike. Znala je spojiti MiuMiu i Pradu da izgledaju savršeno zajedno, a publika je to obožavala. Miuccia je jedna od najznačajnijih dizajnera u modi, te svaki put donese nešto novo i bolje.

images (14).jpgimages (26).jpgimages (27).jpgimages (25).jpg

reklamna kampanja MIU MIU 2012

MIU MIU kolekcija 2012

MIU MIU kolekcija jesen zima 2012/13

MIU MIU kolekcija 2013

Prada jesenja-zimska kolekcija 2016/2017