Roksanda Ilinčić

roksanda-ilincic_1550.jpg

Roksanda Ilincic rodjena je u Beogradu, gde je uporedo studirala arhitekturu i primenjene umetnosti, nakon cega je upisala master studije u Londonu, gde joj je predavao poznati profesor Luis Vilson. Vremenom je pocela da se probija u samu modnu elitu, koja je prepoznala veliki Roksandin kvalitet i potencijal.
Roksanda-Ilincic_2.jpgroksanda-ilincic.jpg
"Detinjstvo sam provela u Srbiji, ili Jugoslaviji, koja je tada još postojala. Mentalitet naših ljudi sličan je Italijanima: veoma su porodični, deca dobijaju mnogo ljubavi i podrške od roditelja, rođaka, tetaka... Moja sećanja na detinjstvo su veoma srećna. Beograd ima divnu klimu - lepa leta i romantične, snežne zime."

- Kao mala želela sam da budem balerina, ali sam bila dva puta viša od svake devojčice i ne naročito atletski tip. Majka me je odvela na balet u pozorište, i tamo sam se zaljubila u kostim. Znala sam da želim da postanem modni kreator

"Cesto kazem da sam pola Srpkinja, pola Crnogorka. Otac Lazar je bio biznismen, a majka Ranka je radila u odnosima s javnoscu i ona je moja velika inspiracija. Tokom ratnih devedesetih imala sam traumaticna iskustva, posto nije bilo grejanja, na fakultet sam isla sa flasom tople vode kako bih se ugrejala dok sedim i slusam predavanja. Umesto hrane, birala sam modne magazine, posto me je to zanimalo, a preko njih sam i saznala za fakultet "Central Saint Martins", koji sam kasnije i upisala", kaze Roksanda.
Uskoro su njene kreacije stigle i do javnih licnosti koje su pocele da ih nose. U intervjuu za jedan londonski magazin otkrila je kako je pre vise od 10 godina dosla u London.

Spisak zvezda sa kojima je saradjivala je "poduzi" : Gvinet Paltrou, Rojsin Marfi, Tandi Njuton, Kejt Blanset, Kristina Rici,Emili Blant, Kejt Hadson,Ema Stoun, Margareta Misoni i Rosamund Pajk. Pored toga, Roksanda je cesto pozivana i da dizajnira modele za neke od gala veceri i izlozbi, a kompanija "Matel" angazovala ju je da kreira haljinice za ekskluzivnu kolekciju "Barbika", koje su se prodavale u Londonu.
430377-robe-tres-structuree-roksanda-ilincic-637x0-3.jpgimages.jpg
Ema Stone roisin murphy
emily-blunt-Roksanda-Ilincic.jpg
Emily Blunt
pace-wu-Roksanda-Ilincic.jpg
Pace Wu
Pored toga,Roksanda je nekoliko puta bila na Beogradskoj nedelji mode, gde je ovdasnja javnost mogla da vidi kolekcije nase poznate kreoatorke.

"Supruga americkog predsendika Baraka Obame, Misel Obama poznata je kao dama od stila, sto je jos jednom dokazala pri susretu sa kineskim predsednikom Hu Djintaom u Vasingtonu,kada je nosila haljinu srpske dizajnerke Roksande Ilincic",pisalo je u jednom magazinu.
michelle-obama-Roksanda-Ilincic.jpg
Misel je nosila crni kaput i crnu satensku haljinu, odevne komade iz Roksandine kolekcije za jesen-zimu 2010/11. Kada je ovu,u modnom svetu veoma hvaljenu kolekciju Roksanda predstavila na londonskoj nedelji mode,u prvom redu njene revije, izmedju ostalih, bila je i Ana Vintur, urednica Voga.
Modna revija Roksande Ilincic za prolece/leto 2011.
Modna revija 2016 https://www.youtube.com/watch?v=zZL78IPzdfI