Salvatore Ferragamo(5. јун 1898 - 7. август1960) Bio je Italijanski dizajner obuce. Radio je sa mnogim Holivudskim zvezdama u 1920-tim, pre nego sto se vratio u Italiju da osnuje istoimene kompanije. On je prvi poceo da pravi ‘’Klinaste Pete’’ kao I‘’Kavez pete’’. Ferragamo je rodjen 1898 u Bonitu, blizu grada Avellino, bio je 11. dete od ukupno 14-toro dece. Nakon sto je napravio svoju prvu cipelu sa 9 godina za svoje sestre koje bih ih nosile na maturi, mladi Ferragamo je odlucio sta ce raditi u zivotu. Cipele su mu uvek bile opsesija. Nakon studiranja godinu dana u Napulju. Ferragamo je otvorio prodavnicu obuce u kuci njegovih roditelja.

Godine 1914 emigrirao je u Bostonu gde je njegov jedan brat radio u fabrici za kaubojske cizme. Preselili su se u Kaliforniju potom Santa Barbaru I potom u Holivud.


Picture12.png


Ovde je Ferragamo pronasao svoj uspeh I ubrzo je pocelo otvaranje prodavnica, popravke cipela po meri I ubrzo je postao cenjen medju poznatim licnostima, sto je dovelo do duzeg perioda pravljenje obuce za bioskop.

Medjutim njegova reputacija kao napredan ‘’Shoe maker’’ tacnije dizajner obuce samo ga je delimicno zadovoljilo. Nije mogao da shvati zasto cipele koje dizajnira uvek povredjujue stopalo… Zato je nastavio da studira anatomiju na Univerzitetu Juzne Kalifornije.
salvatore_ferragamo_shoes_2_p.jpg
salvatore_ferragamo_shoes_2_p.jpg

Nakon sto je proveo 13 godina u S.A.D. Ferragamo se vraca u Italiju 1927, ovaj put se naseljava u Firenci. Poceo je da radi obucu za najbogatije zene tog veka kao na primer Cooch Behar do Eve Peron, Marilyn Monroe.

On je otvorio radionicu u Via Mannelli, koncentrisuci svoje napore i eksperimentisanje sa dizajnom, konkurisanje za patente za ukrasne i komunalne modele nekih srodnih pronalazaka.

Iako je su mu objavili bankrot 1933, zbog loseg upravljanja i ekonomskih pritisaka, Ferragamo ipak siri svoj rad tokom 1950 do radne snage oko 700 strucnih zanatlija koji proizvode 350 pari cipela dnevno, i to sve rucno!

Ferragamo je priznat kao vizionar, njegove kreacije su bile izrazito bizarne, ali isto tako i elegantne, cesto je sluzio kao glavna inspiracija drugim dizajnerima obuce ovog vremena i dalje.


salvatoreferragamoballetflat.jpg
salvatoreferragamoballetflat.jpg

Picture10.jpgPicture1.jpg

Salvatore Ferragamo je umro 1960 u 62-oj godini, ali njegovo ime živi kao međunarodna kompanija, koja je proširila svoje poslovanje uključiujući luksuzne cipele, torbe, naočare, svilene detalje, satove, parfeme i ready-to-wear liniju odece. Nakon njegove smrti njegova supruga Wanda i kasnije njihovo šestero dece (Fiamma, Giovanna, Fulvia, Ferruccio, Massimo i Leonardo) vodili su Ferragamo kompaniju.

Na njegovoj samrti njegova supruga Vanda I kasnije njihovo sestoro dece Fiamma,Djovana,Fulvia,Ferruccio,Masimo I Leonardo su vodili Ferragamo kompaniju.

Vanda Ferragamo Miletti je predovila kompaniju nakon sto je njen muz umro. Ona je trenutno pocasni predsednik.Ferruccio Ferragamo trenutno predsednik drustva.

Đovana Gentile Ferragamo : ona trenutno je potpredsednik Ferragamo Finanziaria SpA.

Leonardo Ferragamo , od 2000 , on je služio kao direktor Palazzo Feroni Finanziaria SpA, holding kompanija porodice.

Massimo Ferragamo : on je predsednik SAD, FerragamoFerragamo kompanije koja je već uspešno distribuciju brenda u Severnoj Americi još od ranih pedesetih godina.


Jedna od najpoznatijih recenica ovog fenomenalnog dizanera bila je: ‘’Ko ne voli cipele,ne voli ni ljude’’!

Njegov najpoznatiji izum je nedvojbeno "Cage Heel". Fiamma (Salvatoreva najstarija ćerka koja je umrla 1998) nasledila je očev neponovljivi talent i pokazala svoj talenat presudne 1978.godine. Danas, Wanda Ferragamo Miletti je pocasni predsedni, ukljujuci i Ferucija Feragama. Muzej je otvoren 1995.godine kako bi predstavio Feragamov talenat za obucu. Ali, ovaj muzej nije posvecen samo istoriji kompanije, vec i obuci i njenom znacaju koji je doprineo Feragamo.

Cene ovih torbi krecu se od $10.000 do $50.000. Vecinu je dizajnirala Feragamova cerka, i udovica, koje se najvise brinu o ovom delu kompanije, dok su za asesoare,satove i parfeme zaduzeni sinovi. Picture3.jpg

\
]
Picture6.jpgPicture14.jpgPicture8.jpgPicture9.jpgPicture11.jpg